Gå till Innehållet

5 saker du önskar att du visste när du började studera

Att börja plugga är ett nytt spännande kapitel. Förutom att lägga grunden för ditt kommande yrkesliv kan studietiden ge dig vänner för livet. Vi är många som gjort samma resa och här är våra bästa tips.

5 tips som gör din studietid bättre

  1. Så löser du studentlägenhet och fler studentbostäder

    I en del studentstäder kan det vara svårt att få tag på ett boende och många studenter flyttar flera gånger under utbildningens gång. För att underlätta sökandet finns en stor samling av hyresvärdar i Sverige här.

    Om du bor i andrahand eller hyr din bostad är det viktigt att du har koll på dina rättigheter. Med Hyresrättsföreningen får du koll på reglerna för hyresavtal och uppsägningstid av ett kontrakt.

    Tips från tidigare studenter:

    ”I större studentstäder finns det bostadsköer via nationer eller kårer – var strategisk i vilken du väljer utifrån antal medlemmar och antalet bostäder så är oddsen på din sida.”

    "Glöm inte bort att se ifall det finns möjlighet att få bostadsbidrag. Det är en del krångliga regler men kan löna sig ifall man har hög hyra."

    Som medlem i Akavia får du en ordentlig rabatt på hemförsäkringar via Folksam. Då sparar du pengar samtidigt som din cykel, dator och mobil är försäkrade under studentlivet.
  2. Lån, lön och livslångt lärande

    För många innebär studietiden att du på allvar behöver ansvara för din egen ekonomi. Ta chansen och lär dig lite om hur du blir smart med din privatekonomi. Det finns lärdomar som kan göra stor skillnad för dig i framtiden.

    Den största inkomsten som student kommer för de flesta från CSN. Inkomsten består av både bidrag och lån. Exakt hur mycket du kan få i studiemedel varierar beroende på studietakt, antal veckor du studerar och om du har inkomst via extra- eller deltidsjobb. Därmed finns en det en gräns för hur mycket pengar du får tjäna samtidigt som du tar studiemedel från CSN.

    Du kan få studiemedel för totalt sex års heltidsstudier och du kan planera ditt studiemedel på CSN:s hemsida. En viktig detalj att ha koll på är att om du endast väljer bidrag, och inte lån, under en viss period så kan du inte nyttja den terminens/de veckornas lån senare under utbildningen.

    Mer information om hur CSN fungerar.

    Ett sätt att fylla ut ersättningen från CSN är att jobba extra. Förutom att du får mer pengar får du även viktig arbetslivserfarenhet. Just därför kan det vara smart att söka jobb med relevans för din utbildning. Kanske är det inom en bransch du är intresserad av eller en junior tjänst hos en arbetsgivare på din studieort. Men kom ihåg: all erfarenhet är bra erfarenhet, oavsett om just det extrajobbet är direkt kopplat till din framtida karriär eller inte.

    Ska du börja söka extrajobb? Som studentmedlem i Akavia ingår flera förmåner som hjälper dig. Medlemskapet är kostnadsfritt och du kan exempelvis få en individuell granskning av ditt cv eller din Linkedin-profil. Innan du skriver på anställningsavtalet, ta hjälp av oss och få ditt avtal granskat av experter.

    Tips från tidigare student:

    ”Extrajobb är svinbra och något många är ute efter. Men vänta lite med att söka eller ta en paus om du redan har ett jobb, åtminstone de första 2-3 månaderna. Det kanske blir mindre pengar på banken, men skolan kan vara överväldigande i början, man behöver landa. Dessutom vill man ju gärna ha tid för att hitta på saker med alla nya människor och på så sätt få nya vänner genom plugget.”
  3. Engagemang som student – förena nytta med nöje

    Utöver dina studier finns andra sammanhang där du kan hitta din roll. Genom att engagera dig i programföreningens olika utskott, arbeta på nation eller inom kåren har du chansen att utveckla din kompetens och skapa ett nätverk för din framtida karriär. Att engagera dig utanför dina studier är ett enkelt sätt att kombinera nytta och nöje. 

    Tips från tidigare student:

    ”Under min tid som ordförande i en stor studentförening lärde jag mig otroligt mycket om ledarskap och organisation. Dessutom fick jag vänner för livet!"

    Som student kan du engagera dig på flera olika sätt inom Akavia. Vi söker både studentmarknadsförare och ledamöter till vår studerandesektion.
  4. Låna, byta eller köpa kurslitteratur?

    Kurslitteraturen är en av de största kostnaderna som student. Smartast för både plånbok och miljö är att köpa begagnad kurslitteratur.

    I första hand kan du försöka höra med äldre kursare, som både har böcker från kommande termin och kan ge värdefulla tips. I andra hand är biblioteken ett bra alternativ. Ligg steget före och försök reservera böcker till kommande kurser så tidigt du bara kan. Dubbelkolla även bibliotek på andra orter, kanske har du större möjlighet att göra fynd där.

    Tips från tidigare student:

    ”Ibland kan låneböckerna finnas online så du kan låna oavsett vart du befinner dig. Till exempel i Värmland där jag kommer ifrån, kan man få böcker skickade till sig från andra kommuner och städer i länet, om någon annan inte står i kö.”

    Om du inte lyckas hitta dina böcker lokalt finns bra köp- och säljsidor som Campusbokhandeln, Boktorget och Studentapan. Genom ditt medlemskap i Akavia har du även tillgång till Bookboon med över hundra utvalda titlar inom karriärutveckling, programvara och du kan även hitta viss kurslitteratur. 
  5. Var snäll mot dig själv – det löser sig

    Som ny student kan du känna dig vilsen och undra om du har valt rätt. Är du tillräckligt duktig och klarar du första tentan? Kommer du att finna dig tillrätta med vänner och trivas i din nya stad?

    Känslan av oro delar du med många andra och det är helt normalt att känna sig stressad vid en stor livsförändring.

    När allt känns tuff, tänk på att vara snäll mot dig själv och hitta ditt sätt att koppla av. Ring en gammal kompis eller ta en långpromenad med en favoritpodd/bok i öronen.

    Ge dig tid att landa, det mesta kommer att falla på plats med tiden. Så fatta inga förhastade beslut utan ta det lugnt och låt de första månaderna passera. Kanske ser du på din situation med helt nya ögon när du funnit dig tillrätta.

    Tips från tidigare student:

    ”Passa på att ha så kul du bara kan under universitetet för att det kan vara bland den bästa tiden i livet."

0 kr för hela studietiden

Fyll i din ansökan på två minuter

Bli studentmedlem

Ett litet bonustips om mat och sånt

Ät gott med liten budget

Mat är viktigt. Både för kroppen men också för knoppen. Med en liten budget blir det lätt enformigt och tråkigt. Men – här kommer några tips för att förgylla dina måltider. 

Att göra matlåda är ett bra sätt att hålla nere kostnaderna. Här kommer några av våra studentmedlemmars favoriter: 

Tips från tidigare student:

“Matlåda, matlåda, matlåda! Gör storkok och frys in för längre hållbarhet. Att köpa mat på campus blir väldigt dyrt i längden. Försök storhandla på större matbutiker istället för att bara handla på den lilla lokala matbutiken.” 

Vill du hitta inspiration till recept som passar bra för studentbudgeten och matlådan? In och följ @portionenundertian och andra härliga matinspiratörer hittar du här:

@zeinaskitchen

@tuvessonskan

@gottigheter

Kostnadsfritt studentmedlemskap

Bli medlem

Verktyg för dig som student

Som medlem får du verktygen för att göra den karriär som just du vill.

Hitta extrajobb eller styrelsearbete

Jobba extra eller engagerar dig inom Akavia under studietiden för att få meriterande erfarenheter inför framtiden.