Gå till Innehållet

10 steg till en lyckad praktik

Undrar du hur du söker praktikplats som student? Här får du handfasta råd som hjälper dig att söka praktik och vad du behöver ha koll på innan, under och efter praktikperioden.

Varför ska du göra praktik?

Många lärosäten erbjuder praktik inom ramen för utbildningen. Praktik är ett bra tillfälle för dig som studerar att knyta viktiga kontakter med arbetslivet, samla arbetslivserfarenhet och utöka ditt kontaktnät. Dessutom visar en undersökning från Akavia att studenter som haft praktik snabbare får en anställning jämfört med andra.

För många som studerar kan praktiken vara den enda kontakten med arbetslivet. Att inte ha praktik kan innebära att det blir svårare att hitta det första jobbet eller att bygga ett kontaktnät. I yrken där konkurrensen om jobben är stor kan praktiken dessutom vara en viktig merit. Det gör den till en av de viktigaste faktorerna när det gäller arbetslivsanknytning inom ramen för utbildningen.

Hur hittar du rätt praktikplats?

Försök att hitta en praktikplats som ligger i linje med det du studerar eller vill arbeta med. Fundera över vad du vill ha ut av din praktik och även på vad du kan bidra med. Ta kontakt med arbetsgivare du är intresserad av, via telefon eller genom att skicka en ansökan. 

Behöver du ett avtal?

Det är alltid bra att be om ett avtal gällande villkoren för din praktik. Här är en lista på vad ett sådant avtal bör innehålla:

  • Arbetsgivarens namn, adress och organisationsnummer
  • Ditt namn och dina kontaktuppgifter
  • Tidsperiod för din praktik
  • Syftet med din praktik och dina arbetsuppgifter
  • Var praktiken ska utföras - på arbetsplatsen, distans och hur fördelningen ska se ut
  • Vem som är din handledare
  • Eventuell uppsägningstid
  • Arbetstider
  • Eventuell ersättning, semester och förmåner

Så lyckas du med din praktik

  1. Börja i god tid

    En del praktikplatser utannonseras via din högskola eller universitet. Andra hittar du på LinkedIn eller direkt på arbetsgivares webbplats. Bevaka organisationer som du är intresserad av för att inte missa en ansökningsperiod.
  2. Spontanansökan

    Våga skicka en spontanansökan även om arbetsgivaren inte har en praktikplats utannonserad. Tänk på att det är extra viktigt att förklara vad just du kan bidra med till verksamheten i din ansökan.
  3. Inför intervjun

    Förbered dig väl och läs på om din praktikplats. På både webbplats och LinkedIn kan du hitta användbar information inför din intervju. Ta hjälp av karriärcenter, studievägledare eller Akavia angående villkoren som rör praktik.
  4. Krav från universitetet

    Ta reda på vilka förväntningar som ditt lärosäte ställer på dig under praktikperioden. Om du exempelvis förväntas skriva en uppgift i samband med praktiken är det viktigt att du informerar din praktikgivare om det.
  5. Skriftligt upplägg

    Innan praktikperiodens start är det bra att du får ett skriftlig upplägg om dina förutsättningar där följande bör ingå:


    Start- och slutdatum

    Om du kommer vara på arbetsplatsen eller på distans

    Vem som kommer vara din handledare

    Regelbundna avstämningar

    Förväntningar – mål eller projekt du ska genomföra

    Halvtidssamtal och avslutningssamtal

  6. Kvalificerat arbete

    Våga ställa krav på att du får kvalificerade arbetsuppgifter. Praktiken ska vara en utvecklande period där du får omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Säkerställ att institutionens krav för att du ska bli godkänd på kursmomentet uppfylls.
  7. Nätverka

    Praktiken är ett bra tillfälle att utöka dina kontakter och bygga nätverk inför ditt kommande yrkesliv. Se till att dra nytta av din tid på arbetsplatsen genom att delta på olika möten, våga ställa frågor, var nyfiken och ta initiativ.
  8. Avslutande samtal

    Be om ett avslutningssamtal i slutet av praktikperioden. Det är ett bra tillfälle för dig att få återkoppling på din insats och ditt bidrag till verksamheten.
  9. Skriftligt intyg

    Innan praktiken är slut bör du be om ett skriftligt intyg. Förslagsvis innehållande:

    Ditt namn och personnummer
    Praktikperiodens längd
    Kortfattad beskrivning av verksamheten
    Beskrivning av de uppgifter du utfört
    Arbetsgivarens omdöme om hur du har utfört dina uppgifter
    Eventuell rekommendation till framtida arbetsgivare
  10. Referenser

    Fråga din handledare eller någon annan lämplig person på arbetsplatsen om hen kan tänka sig att vara din referens när du söker jobb.

Feedback inom 24 timmar

Optimera ditt jobbsökande och skicka ditt cv på granskning. Baserat på din profil får du personlig feedback från en karriärexpert inom 24 timmar.

Granskning av personligt brev

Att lyfta sin kompetens och presentera sig själv i ett brev kan vara utmanande. Ta ditt jobbsökande till nästa nivå med feedback på ditt personliga brev från experter.