Samhällsvetare efter examen
Den senaste rapporten ”Efter examen” genomfördes mellan mars och maj 2023 och besvarades av samhällsvetare som tog examen mellan september 2021 och augusti 2022.
Hur snabbt det går att komma in på arbetsmarknaden? Och är det värt att ange ett löneanspråk eller att göra praktik? Få svar här och och lär dig mer om din framtid som samhällsvetare för att få en bra start på karriären.
-
Hur jag får mitt första jobb som samhällsvetare?
Traditionellt sett har kontakter varit det sätt som de flesta använt för att hitta sitt första jobb efter examen men i årets undersökning ser vi att sökandet via sociala medier och specifikt LinkedIn har ökat. En femtedel av samhällsvetarna som hittat jobb har gjort det genom LinkedIn. Sammantaget står de digitala vägarna för tre femtedelar av alla jobb som hittats.
Eftersom arbetsmarknaden för samhällsvetare är bred är ingångarna också breda. Därför kan det vara bra att hålla koll på såväl LinkedIn, platsbanken som annonser på intressanta arbetsgivares webbplats. Vi kan även se att det är viktigt att under studietiden försöka bredda sitt nätverk, vilket man kan göra genom praktik, extrajobb eller examensarbete.
Tips! Använd ditt medlemskap:
Få feedback på din LinkedIn-profil
Låt experter granska din jobbansökan -
Var finns jobben för nyexade samhällsvetare?
Här arbetar nyexaminerade samhällsvetare:
37 procent privat sektor
34 procent statlig sektor
22 procent i kommunal
6 procent inom högskola och utbildning.
De verksamhetsområden som är vanligast för samhällsvetarna i privat sektor är spridda över många områden, men vanligast är it-telekom, ideell sektor och bank. Inom den statliga och kommunala sektorn arbetar samhällsvetarna främst inom förvaltning därefter kommer HR och personalarbete, och några få inom rättsväsendet. -
Hur viktigt är det att ange ett löneanspråk som nyexad samhällsvetare?
Skillnaden mellan de samhällsvetare som angav ett löneanspråk och de som inte gjorde det var 2 451 kronor i bruttolön. De som angav ett löneanspråk hade en medelingångslön på 32 291 kronor och de som inte angav ett löneanspråk hade 29 840 kronor.
Bland de som inte angav löneanspråk, berodde de bland annat på att det inte gavs tillfälle, att de var nöjda med lönen som erbjöds eller att de var osäkra på vilken lön de skulle efterfråga.
Undersökningen visar även att 57 procent av de nyexaminerade samhällsvetarna angav ett löneanspråk vid anställningstillfället, vilket är över genomsnittet.
Tips! Använd ditt medlemskap:
Få lönerådgivning från experter -
Vad är ingångslönen för samhällsvetare?
Enligt Akavias lönestatistik 2024 är den rekommenderade ingångslönen för dig som är nyexad samhällsvetare 36 100 kronor. De rekommenderade ingångslönerna skiljer sig från de faktiska lönerna och ska ses som riktmärken och kan skilja sig åt beroende på bransch men även utifrån geografiskt läge, tidigare erfarenhet och yrkesroll.
För att du som ny på arbetsmarknaden ska hamna rätt från början uppdaterar vi på Akavia löpande våra rekommenderade ingångslöner.
Tips! Använd ditt medlemskap:
Hitta din marknadslön med Akavias lönestatistik -
Hur viktigt är praktik när jag pluggar samhälls-, statsvetenskap eller sociologi?
Praktik som en del av utbildningen är ett effektivt sätt för studenter att skapa ett kontaktnät och få värdefulla arbetslivserfarenheter. Årets undersökning visar att 44 procent av samhällsvetarna hade praktik som en del av sin utbildning. Av dem svarade 68 procent att praktiken var viktig för att de skulle få sitt nuvarande arbete.
10 steg till en lyckad praktik