22 vanliga titlar som samhällsvetare
1. Frivårdsinspektör
Frivårdsinspektören gör risk- och behovsbedömningar, upprättar planer för klientens tid i kriminalvård, ger råd och stöd i kontakter med myndigheter och hjälper klienten att minska risken för återfall i brott. Frivårdsinspektören förbereder frigivningar för intagna, gör personutredningar och skriver yttranden till domstol med förslag på påföljd.
2. Konsumentvägledare
En konsumentvägledare ger individuell rådgivning och information till privatpersoner om till exempel rättigheter och skyldigheter vid köp av en vara eller tjänst, vilseledande reklam och prisinformation, och kontakt och tvister med myndigheter. Konsumentvägledaren kan också ge råd kring hushållsekonomi, skuldrådgivning och hjälpa människor att göra en hållbar budget.
3. Diplomat
En diplomat representerar Sverige och underlättar för svenska verksamheter i andra länder eller vid en internationell organisation. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att bevaka svensk utrikes- och säkerhetspolitik, analysera utvecklingen i andra länder, främja svensk handel och näringsliv, bistå svenskar utomlands och verka för en positiv bild av Sverige.
4. Förhandlare/ombudsman
Förhandlare arbetar på ett fackförbund eller en arbetsgivarorganisation med att till exempel ge arbetsrättsliga råd till medlemmar, förhandla vid tvister, påverka kollektivavtal och vara ett stöd till de förtroendevalda på en arbetsplats.
5. Samhällsplanerare
Samhällsplanerare arbetar med att skapa och forma framtidens samhälle, vilket till exempel kan innebära allt från stadsplanering till regional utveckling. Samhällsplaneraren påverkar utformningen utifrån sociala, ekonomiska och ekologiska perspektiv. Arbetet sker ofta i projektform och handlar om att väga samman olika intressen för att komma med förslag på lösningar.
6. Samhällsvägledare
Samhällsvägledarens uppgift är att ge medborgare i en kommun vägledning i samhällsrelaterade frågor och hänvisa till rätt organisation, person eller myndighet. Medborgarnas frågor kan gälla både kommunal service, kontakt och service från andra offentliga aktörer eller samhället i stort; såsom hur man ställer sitt barn i dagiskö, var man vänder sig för en adressändring eller hur man ansöker om svenskt medborgarskap.
7. Omvärldsanalytiker
Omvärldsanalytikern bevakar vad som händer i omvärlden och analyserar vilka konsekvenser det kan få för samhället, en bransch eller en viss verksamhet. De bevakar till exempel trender, allmänhetens åsikter och marknadsutvecklingen. Målsättningen kan vara att göra slutsatser och komma med åtgärdsförslag.
8. Statistiker
Vanliga arbetsuppgifter för en statistiker är att göra prognoser, statistiska undersökningar, utvärderingar, marknadsundersökningar, marknadsanalyser, opinionsundersökningar och kvalitetskontroller. Statistiker behövs inom de flesta områden hos både myndigheter, regioner, organisationer och privata företag.
9. Utredare
Utredare tar fram, sammanställer, utvärderar och drar slutsatser från olika typer av information. De handlägger ärenden, gör konsekvensbeskrivningar, skriver utlåtanden, utarbetar förslag eller besvarar remisser. Utredaren samlar ofta in stora mängder fakta, analyserar informationen och skriver förslag till förändring eller beslut. Utredningsmetoderna kan till exempel vara intervjuer, enkäter, fokusgrupper, dokumentanalys och granskning av tidigare forskning. En utredare i offentlig verksamhet arbetar bland annat med att bereda, föredra och verkställa politiska beslut och att utreda och lämna nya lagförslag.
10. Handläggare
Som handläggare kan arbetet handla om ärendehantering, samordning och strategiarbete. Handläggare finns både på statliga myndigheter och kommunal förvaltning, men även inom privat sektor såsom försäkringsbranschen och på ideella organisationer. Handläggarens uppgift kan innebära administrativt arbete eller att fatta beslut i olika myndighetsärenden.
11. Arbetsförmedlare
Arbetsförmedlare motiverar och lär arbetssökande att på egen hand få information om olika arbeten och utbildningsvägar och hjälper arbetsgivare att hitta lämpliga kandidater till lediga jobb. En arbetsförmedlare behöver därför ha kunskap om olika branscher, yrken och arbetsmarknaden i stort. De flesta arbetsförmedlare är anställda vid Arbetsförmedlingen, men även privata arbetsförmedlingar, fackförbund och rekryteringsföretag är möjliga arbetsgivare.