24 vanliga juristtitlar
1. Advokat
Hjälper privatpersoner med testamente, bodelning vid skilsmässor och vid vårdnadstvister. Stöttar företag och organisationer med avtalsskrivningar, vid börsintroduktioner och konkurser, eller ger rådgivning i kontakter med myndigheter. Advokater kan även arbeta som målsägandebiträde eller försvarare i rättegångar.
2. Affärsjurist
Affärsjuristen arbetar med effekten av juridiska och ekonomiska beslut och är till exempel rådgivare vid affärstransaktioner och köp eller försäljning av företag. Affärsjurister kan också vara rättegångsombud i kommersiella tvister i domstol. Dessutom kan en affärsjurist arbeta med skatterådgivning och utlandsetableringar.
3. Skattejurist
Hjälper privatpersoner och företag i frågor kring skatterätt, bolags- och fastighetsrätt. Det kan röra sig om fusioner, emissioner, incitamentsprogram eller omstruktureringar, och att upprätta deklarationer. Skattejuristen bevakar förändringar i skattelagstiftningen och ger råd om vad som är skattetekniskt tillåtet.
4. Domare
Domaren läser in, förbereder och dömer i mål, antingen i en allmän domstol där det oftast handlar om tvister eller brott, eller i en förvaltningsdomstol med mål som rör skatter, socialförsäkringar och sociala frågor. Domare kan även arbeta vid specialdomstolar, till exempel arbetsdomstolen, mark- och miljödomstolen och patent- och marknadsdomstolen.
5. Åklagare
Åklagaren utreder brott och straff och har nära kontakt med brottsoffer och polis. Åklagaren leder förundersökningen, beslutar om en anklagad ska åtalas, deltar i rättegången och föreslår straff.
6. Kronofogde
Kronofogden undersöker skuldsattas ekonomiska situation och beslutar om lämpliga åtgärder så att skulderna betalas. I arbetet ingår att göra utmätningar, handräckningar och avhysningar. Kronofogden hjälper även hårt skuldsatta att på sikt få en ordnad ekonomi.
7. Frivårdsinspektör
Frivårdsinspektören gör risk- och behovsbedömningar, upprättar planer för klientens tid i kriminalvård, ger hen råd och stöd i kontakter med myndigheter och vårdgivare, och hjälper klienten att minska risken för återfall i brott. Frivårdsinspektören förbereder frigivningar för intagna på anstalt, gör personutredningar och skriver yttranden till domstol med förslag på lämplig påföljd.
8. Bankjurist
En bankjurist ger juridiskt stöd till bankens personal och följer ändringar i lagar och regler som påverkar bankens verksamhet. Bankjurister sköter kontakter med myndigheter och organisationer och kan också ge råd till bankkunder om värdepapper, penningplaceringar och skatter.
9. Försäkringsjurist
Försäkringsjuristen bevakar ny lagstiftning och rättspraxis, tar fram försäkringsvillkor och ger råd till skadereglerare. Om det blir tvist om ersättning deltar försäkringsjuristen i förhandlingen i domstol eller i Allmänna Reklamationsnämnden.
10. Företagsjurist/Bolagsjurist
Företagsjuristen upprättar avtal och kontrakt om till exempel varor och tjänster. I arbetet ingår att förhandla, bevaka ändringar i aktuella lagar och se till att företag följer lagen. Kan företräda bolag vid tvister som till exempel vid skadestånd, leveranser eller patentintrång.
11. Compliance
En complianceansvarig arbetar med att hjälpa företag att kontrollera och tillämpa sina riktlinjer, följa lagkrav och att upptäcka och rapportera eventuella brister i regelefterlevnad, till exempel vid mutor eller korruption. Compliance behöver förutspå möjliga risker och säkerställa att företagets åtgärder fungerar i praktiken.
12. Utredare
En jurist som är utredare i offentlig verksamhet till exempel på en myndighet arbetar bland annat med att bereda, föredra och verkställa politiska beslut. Utöver det innebär rollen att lämna nya lagförslag och att handlägga ärenden för myndighetsutövning. Andra arbetsuppgifter kan vara att göra tillsyn och inspektioner eller se till att krav på rättssäkerhet, tillgänglighet, upphandling och personuppgiftshantering är uppfyllda i verksamheten.