Gå till Innehållet

Innehåll på sidan

Lönestatistik 2025 för dig som är it-akademiker

Här ser du de högsta lönerna för it-akademiker utifrån bransch, stad och sektor. Jämför din lön i vår databas så att du hamnar rätt.

Få mer lönestatistik som medlem

Här visas endast ett urval av vår lönestatistik. För en mer specifik bild av löneläget för it-akademiker i Sverige kan du logga in i Saco Lönesök som bygger på uppgifter från över 370 000 akademiker.

I databasen kan du till exempel se vad andra som är programmerare, UX-designers eller systemutvecklare tjänar. Sök bland lönerna utifrån flera faktorer som till exempel titel, yrkesområde, utbildning, examensår, sektor och befattning.

Först och främst – vem är it-akademiker?

Det är du som tagit 180 högskolepoäng (120 innan 2007) där huvudämnet är inom it – exempelvis datavetenskap, systemvetenskap, interaktionsdesign eller informationsteknologi. Vanliga titlar för en it-akademiker kan till exempel vara UX-designer, system- eller webbutvecklare, front-end-utvecklare, scrum master eller it-säkerhetsspecialist.

Medianlön för it-akademiker per område i Sverige, 2025

Högst medianlön för it-akademiker 2025 finns i Storstockholm på 61 400 kronor. Lägst medianlön finns i Norr på 52 000 kronor.

It-akademikers löner i Sverige

Var du bor i landet påverkar också din lön i stor utsträckning. När du använder Saco Lönesök är därför geografiskt område en viktig faktor för vilken lönenivå du bör jämföra dig med.

För it-akademiker finns det välbetalda jobb inom privat sektor i andra delar av landet än enbart i Stockholm. Det är en attraktiv profession och den näst bäst betalda bland Akavias medlemsgrupper.

Här ser du skillnaden i lön för it-akademiker mellan olika geografiska områden – från Storstockholm där medianlönen är 61 400 kronor till 52 000 kronor i norra Sverige. I diagrammet ser du även medianlönerna för GöteborgMalmö-LundMellansverige och södra Sverige.

Vill du få svar på vanliga frågor om lönförbereda dig inför lönesamtalet eller argument för en högre lön kan du som är medlem alltid kontakta Akavias lönerådgivning.

2025 är medianlönen för it-akademiker i privat sektor 60 900 kronor, i kommunal sektor 51 200 kronor och inom statlig sektor 53 100 kronor.

Vilken sektor du jobbar i som it-akademiker påverkar din lön

Det är viktigt att se månadslönen i relation till din arbetstid. Inom privat sektor finns det en högre andel rörliga löner och bonusar, medan det i statlig och kommunal sektor generellt sett finns mer generös semester eller friskvård. Även om du som it-akademiker tjänar mer i månaden inom privat sektor, sett till kronor och ören, behöver det nödvändigtvis inte innebära att du tjänar mer per timme.

Löner för it-akademiker 2025 inom privat, statlig och kommunal sektor

  • Privat sektor – 60 900 kronor i medianlön
  • Kommunal sektor – 51 200 kronor i medianlön
  • Statlig sektor – 53 100 kronor i medianlön
Medianlön it-akademiker, löneutveckling sedan 2024

Medianlönen för it-akademiker är 57 900 kronor 2025, vilket är en löneutveckling på + 2 900 kronor sedan 2024.

Löneökningar för it-akademiker mellan 2024 och 2025

Som du säkert vet påverkas lönenivåökningarna av åldersväxlingen mellan pensionsavgångar och nyexaminerade. Att it-akademiker går i pension påverkar lönenivåökningen negativt, då äldre generellt sett har högre lön än de yngre som kommer in på arbetsmarknaden. Trots detta har lönerna för it-akademiker ökat det senaste året.

I jämförelse med förra årets lönestatistik har medianlönen för it-akademiker inom privat sektor ökat från 58 400 kronor 2024 till 60 900 kronor 2025, vilket är en lönenivåökning på 2500 kronor. I kommuner och regionerna är motsvarande ökning 1700 kronor (från 49 500 till 51 200 kronor) och inom statlig sektor 2100 kronor (från 51 000 till 53 100 kronor).

Så får du högre lön

För att lyckas påverka din lön har vi samlat allt du behöver veta inför ditt lönesamtal, argument för att höja din lön och 10 tips för att få högre lön.

Är du medlem i Akavia har du även tillgång till personlig lönerådgivning med förhandlare/rådgivare som har lång erfarenhet av löneförhandlingar och har din situation i fokus.

Rätt lön för dig?

Som medlem i Akavia får du tillgång till Sveriges bästa lönestatistik

Bli medlem

10 tips för högre lön

Vill du få högre lön? Det finns många delar som du kan påverka för att höja din lön och få en bättre löneutveckling genom karriären.

Så argumenterar du för en högre lön

Det är viktigt att vara konkret under lönesamtalet. Därför har vi samlat tydliga argument för att bemöta arbetsgivarens invändningar i ditt lönesamtal.