Skriv din jobbansökan
I Sverige är arbetsmarknaden för akademiker mycket bred. Det är vanligt att jobba med andra arbetsuppgifter än det du utbildat dig till. Den som är jurist kan till exempel arbeta som utredare på en myndighet eller en ekonom arbetar med marknadsföring.
Därför är det viktigt att titta på vilka erfarenheter arbetsgivaren söker i jobbannonserna. Om du uppfyller kraven i annonsen kan du söka tjänsten, trots att du inte har exakt den utbildning som efterfrågas.
Hur skriver du en bra ansökan?
Det kan vara svårt att avgöra om du uppfyller de krav och önskemål som anges i en jobbannons. Uppfyller du inte alla krav men har relevant erfarenhet för tjänsten, då gäller det att presentera det på rätt sätt i din ansökan.
Överförbar kunskap
Överförbar kunskap är kunskaper du fått på ett ställe och som du kan få användning av i ett annat sammanhang. För att sammanställa din överförbara kunskap kan du göra en tabell över dina erfarenheter. Skapa fyra kolumner med rubrikerna: erfarenhet, ansvar, kunskap och prestation.
Använd sedan tabellen när du söker jobb och se hur väl dina egenskaper i kolumnen "kunskap" stämmer med kraven för jobbet.
-
Dina erfarenheter
Skriv ner studier, arbeten, ideella uppdrag och dina intressen. -
Uppgifter och ansvar på respektive uppdrag
Beskriv dina arbetsuppgifter och vilket ansvar du haft. Ta med tidigare arbeten, ideella uppdrag och intressen. Ange till exempel om du haft ett uppdrag i din bostadsrättförening eller annat engagemang. -
Vad har jag lärt mig som jag kan ha nytta av i andra sammanhang?
Dessa punkter kan du använda för att tydliggöra vilka egenskaper och erfarenheter du tar med dig in i framtida tjänster. Här skriver du till exempel om du lärde dig att hantera stress, föreläsa, göra research eller att leda andra. -
Vad bidrog jag med och vilka mål uppfyllde jag?
Här skriver du vad ditt bidrag till verksamheten eller rollen har varit. Det kan till exempel vara att du ansvarade för att ta fram ett nytt arbetssätt, ökade kundnöjdheten, ökade verksamhetens vinst eller hittade en ny infallsvinkel på ett forskningsområde.
Nedan hittar du ett exempel på en tabell:
Berätta vad just du kan
I Sverige är det inte så vanligt att berätta om kända professorer du har studerat för eller att beskriva olika utmärkelser i jobbansökan. Svenska arbetsgivare vill hellre att du berättar om dina erfarenheter, dina resultat och din personlighet. Använd tydliga exempel så att arbetsgivaren får en bild av vem just du är.
Alla dina erfarenheter räknas
Alla dina erfarenheter är viktiga, även de du fick innan du kom till Sverige. Det kan dock hända att du måste förklara mer noga vad du kan, så att svenska arbetsgivare ska förstå hur relevant du är för jobbet du söker. Det kan du göra genom att hitta en svensk motsvarighet till din utbildning eller dina tidigare jobb.
Få individuell rådgivning
Vill du få råd kring hur du skriver ett cv och personligt brev? Läs mer om vad som är viktigt i en jobbansökan här.
Som medlem i Akavia har du även tillgång till karriärrådgivning från experter för att hitta dolda jobb och ditt nästa steg i karriären. Läs mer och beställ karriärrådgivning här.