Gå till Innehållet

Starta eget tio tips

Funderar du på att starta eget företag? Här listar vi våra tio bästa tips om vad du bör tänka på. Lycka till!

Tips till dig som vill starta eget

1. Satsa på det du är intresserad av

Ett stort intresse för verksamheten gör att du orkar jobba så hårt som det kommer att krävas i starten. Tänk också på att utgå ifrån vad du kan så har du större chans att lyckas. Var inte heller rädd för att snegla på konkurrenterna ­– vad är det som gör att de lyckas?

2. Lägg tid på förberedelserna

Testa din affärsidé med till exempel andra egenföretagare, kollegor och en tilltänkt kund. Upprätta en ordentlig affärsplan och planera verksamheten på din fritid medan du fortfarande är anställd. Registrera inte ditt företag utan arbetsgivarens tillstånd så länge du är anställd. Avgränsa din affärsidé och låt den växa med tiden.

3. Få in kunder först

Få dina första kunder innan du startar företaget. Tänk dock på att inte bli beroende av en enda kund, försök att sprida dina inkomster. Ta personlig kontakt med potentiella kunder i stället för att vänta på att kunderna hittar till dig. Tänk också på att nöjda kunder är din bästa reklam.

4. Försök att ligga rätt i konjunkturen

Försök att bedöma hur konjunkturen inom din tilltänkta bransch utvecklas. Pricka in rätt tidpunkt genom att förbereda dig under lågkonjunktur och dra i gång på allvar när det vänder.

5. Ordna skatter, tillstånd, försäkringar och registrering

Ordna detta tidigt så slipper du jobbiga överraskningar. Du kan till exempel vända dig till Skatteverket för information och rådgivning. Du kan även registrera dig digitalt med e-registrering.
Läs mer och registrera dig här

Genom Akavia kan du teckna ett försäkringspaket för egenföretagare.
Läs mer om försäkringen här

7. Planera din ekonomi

Undvik att dra in din privatekonomi genom att till exempel belåna ditt hus eller dra på dig krediter. Bygg upp en ordentlig kostnadskontroll med likviditetsbudget. Många tips hittar du hos www.verksamt.se. Du kan även höra efter hos Arbetsförmedlingen om du kan få Starta eget-bidrag. Försök att börja med så låga omkostnader som möjligt så minskar du risken.

8. Jobba tillsammans

Kolla upp möjligheten att dela kontor med affärskamrater eller andra egenföretagare. Det ger dig chansen att skapa kontakter och kanske framtida kollegor. Du kan även vara med i nätverk för att bredda ditt kontaktnät och din kompetens.

9. Ta kontakt med kunder, men uppträd inte illojalt

Ser du möjligheter att ta kunder från din nuvarande arbetsgivare? Kontrollera om du har någon konkurrensklausul eller kundsskyddsklausul i ditt anställningsavtal och uppträd inte illojalt. Du kan informera en kund om att du har sagt upp dig för att starta eget. Däremot är det illojalt att försöka ta med dig en viss kund från din nuvarande arbetsgivare medan du fortfarande är anställd. Kontakta Akavias rådgivning om du är osäker.

10. Skriv avtal

Det räcker inte med ett handslag – avtal ska vara skriftliga. Det gäller både kunder och eventuella kompanjoner. Akavia har tagit fram en avtalsmall för uppdragsavtal. Använd gärna den som grund och hör av dig till våra rådgivare vid behov.

Starta eget - användbara länkar

Här har vi samlat användbara länkar med information för dig som vill starta eget.

Bli medlem

Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.

Bli medlem

Tjänstledig för att starta eget

Vill du starta eget men inte säga upp dig från din anställning? Du har rätt att vara ledig från din anställning för att bedriva näringsverksamhet. Här följer kortfattat vad som gäller.

Verktyg för dig som företagare

Vi ger dig hjälp och stöd att övervinna problemen. Vi är på din sida och ser dina individuella utmaningar och behov. Här har vi samlat verktyg och förmåner för dig som är egenföretagare.