Gå till Innehållet

Guide för dig som vill bli konsult

Funderar du på att arbeta som konsult eller starta egen konsultverksamhet? Här har vi samlat kortfattad information om att arbeta som konsult.

Innehåll på sidan

Att arbeta som konsult

Många nya på arbetsmarknaden väljer att arbeta som anställda konsulter för att få erfarenhet från olika verksamheter eller för att kunna utvecklas inom ett särskilt område. De som har längre erfarenhet från arbetslivet och spetskompetens i ett eller flera områden, är eftertraktade som konsulter och kan ofta välja bland uppdragen och få en högre lön. Inom många områden är också nyutexaminerades kompetens eftertraktad.

En möjlighet för den med lång erfarenhet som chef eller specialist, är att ta uppdrag som interims konsult. Det är som regel kortare uppdrag i en verksamhet som behöver någon som snabbt kan sätta sig in i arbetet eller hjälpa till att lösa en särskild uppgift.

Som konsult kan du vara anställd hos ett konsultföretag, anställd och uthyrd av ett bemanningsföretag eller vara egenföretagare och ta uppdrag i olika verksamheter. En del växlar mellan att vara tillsvidareanställda och att ta konsultuppdrag hos olika arbetsgivare.

Det finns många myndigheter och andra organisationer som informerar om att starta och driva eget företag.

Med den här guiden vill Akavia ge dig kortfattad samlad information om att arbeta som konsult.

Vem kan bli konsult?

Den med längre erfarenhet och kompetens inom ett särskilt område, har mycket att erbjuda andra verksamheter, både som anställd eller i egen verksamhet. Många nyutexaminerade med spetskompetens inom ett eftertraktat område på arbetsmarknaden är också efterfrågade.

Ibland är det kombinationer av olika kompetenser som arbets- och uppdragsgivare letar efter.

Oavsett vilket som är ditt specialistområde eller vilken form av konsultarbete som du är intresserad av, behöver du affärsmässig kompetens för att förstå verksamhetens eller dina kunders behov. Ofta är erfarenhet av att driva projekt efterfrågad.

Vad krävs av mig för att arbeta som konsult?

En betydande del av att arbeta som konsult handlar om kommunikation. Du behöver tycka om att prata och ha kontakt med andra, du gör kanske ofta presentationer och kan förklara komplicerade frågor på ett lättförståeligt sätt.

En annan kommunikativ förmåga är att ständigt utöka och vårda ditt nätverk och dina referenser. Läs jobbannonser, följ diskussioner i medier, fackpress, använd LinkedIn och andra nätverk för att följa och delta i diskussioner, gör inlägg, ge tips och bygg nätverk.

Som konsult ligger ett stort ansvar på dig själv för din kompetensutveckling och för att hålla dig uppdaterad.

Vilka för- och nackdelar finns det med att arbeta som konsult?

Fördelar som många lyfter är friheten att välja uppdrag, att vidareutvecklas inom sitt specialområde men också att byta inriktningar. Andra tar upp möjligheten till variation och att få kunskap om nya verksamheter och lära känna nya personer. En annan fördel som många tar upp är det stora kontaktnät som du bygger upp genom olika uppdrag.

Nackdelar som lyfts med konsultarbete är att inkomsterna blir ojämna och stressen i att få in uppdrag om du är egenföretagare. Andra egenföretagare tar upp ensamheten och att inte ha något naturligt bollplank. Konsulter som är anställda på bemanningsföretag lyfter att deras jobb är avhängigt att det kommer in uppdrag och att det särskilt i lågkonjunkturer innebär en risk för uppsägning.

Arbetsmiljön – vad gäller när jag är konsult?

När du är uthyrd konsult delar företaget där du är anställd och chefen på arbetsplatsen där du arbetar ansvaret för din arbetsmiljö.

Skyddsombudet/ arbetsmiljöombudet på arbetsplatsen där du arbetar företräder både de anställda och den inhyrda personalen. Däremot är ansvarsfördelningen inte alltid tydlig och då kan frågor om din arbetsmiljö som konsult falla mellan stolar. Ofta gäller det frågor om arbetsbelastning och den psykosociala arbetsmiljön.

Osäker på om du ska satsa på egenföretagande som konsult?

Om du är anställd har du möjlighet att vara tjänstledig för att starta egen verksamhet, dock inte för att starta en verksamhet som konkurrerar med den verksamhet där du är anställd. Akavia sammanfattar vad som gäller och här finns hela lagtexten.

Avsluta anställning för att driva egen verksamhet?

Gäller konkurrensklausuler om du säger upp dig och börjar arbeta som konsult? Får du karantäntid för att inte konkurrera med din tidigare arbetsgivare? Diskutera med Akavias rådgivning.

Var hittar jag information om att starta egen verksamhet?

Det är många aktörer som informerar om att starta företag, exempelvis banker, kommuner, myndigheter och fackförbund.

Verksamt.se är en plats där myndigheter samlar information och tjänster för den som ska starta eller redan driver företag. Där informerar exempelvis Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Tillväxtverket. De har uppdraget att informera och ge råd om alla aspekter av starta och driva företag och erbjuder bland annat rådgivning och webbinarier. Du hittar exempelvis information om hur du räknar för att ta betalt för ditt arbete, om skatter och om regler för när du behöver en revisor i din verksamhet.

Det finns även andra aktörer som ger information och rådgivning om att starta och driva företag, exempelvis statligt ägda Almi och Nyföretagarcentrum som finns i många kommuner i landet.

Kanske du också känner någon som är egenföretagare och har erfarenhet och kunskap som hen kan dela med dig?

Skyddsnät för dig som är egenföretagare

  • Företagarförsäkringar

    Som egen företagare är det viktigt att känna till vilka försäkringar du behöver för dig själv och din verksamhet.  Det kan röra sig om ansvarsförsäkring, pension, sjukförsäkring eller särskild försäkring om du har kontor hemma, då din hemförsäkring inte gäller för din verksamhet.

    Genom ditt medlemskap i Akavia kan du teckna en företagarförsäkring via Folksam. Försäkringen är anpassad för verksamheter med en omsättning på upp till 10 miljoner kronor.
  • A-kassa och inkomstförsäkring

    Du kan ha rätt till inkomstförsäkring som egenföretagare. För att företagare ska räknas som arbetslösa krävs att verksamheten upphört eller är pausad. Reglerna och tillämpningen är lika för alla Sveriges a-kassor. Akademikernas a-kassa informerar om vad som gäller för egenföretagare.

    Akavias inkomstförsäkring kompletterar ersättningen du får från a-kassan. Om du blir arbetslös kan du få upp till 80 procent av din lön upp till 100 000 kronor per månad i 120 arbetsdagar (motsvarande sex månader). För att kunna använda inkomstförsäkringen måste du vara medlem i både Akavia och Akademikernas a-kassa.

Hur hittar jag jobben och uppdragen?

Det finns konsultbyråer inom många olika områden och i olika storlek. Vissa är specialiserade inom ett visst område medan andra större företag har olika verksamheter. Många uppdrag och jobb förmedlas genom kontakter. Ofta hittar konsulter sina uppdrag – och blir hittade – genom sina nätverk, ofta via LinkedIn.

Bemannings- och rekryteringsföretags hemsidor

Bemannings- och rekryteringsföretagen har information om att arbeta som konsult, både genom att vara anställd av företaget och att arbeta för det som underkonsult. Som underkonsult arbetar du i eget företag och fakturerar för dina tjänster.

Vissa bemannings- och rekryteringsföretag är specialiserade inom ett särskilt område, andra har konsulter med olika bakgrund och arbetar inom flera olika områden.

Några företag är inriktade på interims konsulter, som är efterfrågade. Det är tjänster för erfarna specialister och chefer som är flexibla och snabbt kan sätta sig in i arbetet. Uppdragen är som regel kortare men blir i många fall blir förlängda.

Kompetensföretagens hemsida hittar du alla företag i branschen som har kollektivavtal. Där ser du också vilka som är auktoriserade. Det finns en handfull företag som har akademikerföreningar.

Det här erbjuder Akavia

För dig som arbetar som anställd konsult, gäller den rådgivning och de förmåner som du har som yrkesverksam medlem i Akavia.

För dig som är egenföretagare, är sidan där du hittar samlad information om vilka tjänster Akavia erbjuder dig som medlem och egenföretagare. Kort information om några av dem:

Avtal

När du ska utföra ett arbete som konsult eller egenföretagare – en tjänst eller ett uppdrag – åt ett annat företag, är det klokt att upprätta ett skriftligt uppdrags- eller konsultavtal med din uppdragsgivare. Avtalet ska bland annat innehålla information om uppdragets omfattning och om andra villkor som du och uppdragsgivaren är överens om.

Som ett första steg i att dokumentera ditt arbete i form av ett avtal kan du som medlem ladda ner avtalsmallar på svenska och engelska. Mallarna ger dig en överblick av vad ett sådant avtal ska innehålla.

Konsultprofil och cv

Precis som vid andra jobbansökningar gäller att din profil ska nå fram på bästa sätt. Det är viktigt att vara uppdaterad och alltid ha ett aktuellt cv.

Om du har arbetat som konsult en längre tid, är det en fördel att ha en uppdaterad uppdragsportfölj som innehåller både pågående och tidigare uppdrag. Den är viktig när du söker nya uppdrag och jobb och fungerar också som en erfarenhetsbank för dig själv.

Genom Akavia kan du få en granskning av ditt cv och din konsultprofil med återkoppling inom 24 timmar. Det är kostnadsfritt och granskningen inkluderar förslag på åtgärder för att utveckla ditt cv och din ansökan. Du kan också få en granskning av din LinkedInprofil och du kan också välja att skicka in ditt cv på engelska.

Affärsutveckling och coachning

Som egen företagare och medlem i Akavia har du tillgång till affärsrådgivning utan extra kostnad. Du kan boka ett rådgivande samtal en gång per 12 månader. Exempel på frågeställningar kan vara hur du ska ta betalt, förhålla dig inför att anställa personal eller allmänna råd för att komma vidare och framåt i din verksamhet. En del bokar tid för att träna inför ett viktigt kundsamtal. Mer information.

Affärsjuridisk rådgivning

Som medlem kan du också få affärsjuridisk rådgivning utan extra kostnad. Du kan ta upp frågor som rör din befintliga verksamhet eller verksamhet som du tänker starta. Mer information.

Karriärrådgivning

Vill du diskutera din nuvarande eller framtida karriär med en rådgivare? Som medlem kan du boka tid för att prata med en extern rådgivare. Mer information.

Skatterådgivning

För skatterådgivning kan du kontakta Skatteverket.

Anställningsformer på arbetsmarknaden

Tillsvidareanställd eller tidsbegränsad anställning? Det finns flera olika anställningsformer på arbetsmarknaden och det är bra generellt att känna till vad de innebär. Akavia ger en översikt här.

Mer för dig som företagare

Guide för företagare: Pris, försäkringar och pension

Lär dig sätta rätt priser, förstå försäkringar och planera för pension. Här hittar du praktiska tips och resurser för hållbart företagande.

Avtalsmall

Hur ska du skriva uppdragsavtal som företagare eller konsult? Akavia hjälper dig ta ett första steg hur du dokumenterar ditt arbete i avtalsform.