Förändringstaktens påverkan på statens chefer
Statliga verksamheter existerar för medborgarnas bästa. Medborgarna förväntar sig en rättssäker och effektiv statsförvaltning som ständigt förbättras. Snabba samhällsförändringar innebär utmaningar för både arbetslivet och individen. Denna snabba förändringstakt påverkar även de statliga förvaltningarna, och mycket av arbetet leds av organisationernas chefer. Hur påverkas statens chefer av detta och vilka långsiktiga effekter kan vi förvänta oss?
Högt ansvar och hög nöjdhet
För att förstå hur de snabba samhällsförändringarna påverkar chefer inom staten har Akavia genomfört en enkät bland sina chefsmedlemmar*. Syftet var att få en klarare bild av deras arbetsförhållanden, utmaningar och arbetsvillkor. Resultaten var tydliga: cheferna påverkas i hög grad av den snabba förändringstakten och nöjdheten med arbetet är hög.
Nio av tio uppger att de är mycket eller ganska nöjda med sitt nuvarande arbete. Dessutom är tre av fyra nöjda med det stöd de får från sin närmaste chef. Däremot upplever endast drygt hälften att de får tillräckligt stöd från den högsta ledningen.
Nästan alla tillfrågade har fullt chefsansvar, det vill säga ansvar för personal, arbetsmiljö och verksamhet. Något mindre andel har också fullt budgetansvar. Vanligast är att cheferna ansvarar för 11-20 medarbetare.
Framtidens utmaningar och möjligheter
Bland de största utmaningarna som cheferna står inför är att behålla och rekrytera rätt kompetens, hantera hög arbetsbelastning och balansera krav och resurser. En betydande förändring på arbetsmarknaden har varit övergången till mer distansarbete. Trots att samhället i stort återgått efter pandemin, uppger nio av tio att deras arbetsplatser delvis kommer att fortsätta med distansarbete. Cheferna anser att det svåraste med distansarbete är att bygga samhörighet i arbetsgruppen och hantera arbetsmiljön. De upplever dock att balansen mellan arbetsliv och privatliv har förbättrats, vilket kan underlätta rekrytering och retention av medarbetare.
Akavias medlemmar vet att det bästa sättet att förutspå framtiden är att planera för den. Med samhällsförändringar som inte visar några tecken på att avta, föreslår Akavia följande åtgärder för att stödja statens chefer:
-
Prioritera kompetensförsörjningen
Att behålla och rekrytera rätt kompetens är en stor utmaning. Konkurrenskraftiga löner, kopplade till resultat och prestation, samt en dialogbaserad lönesättning mellan medarbetare och chef, bör prioriteras för att stärka kompetensförsörjningen. -
Värna om flexibilitet och distansarbete
Möjligheten till distansarbete är avgörande för kompetensförsörjningen. Tre av fyra akademiker skulle avstå från att söka jobb hos en arbetsgivare som inte erbjuder distansarbete, och strax över hälften skulle överväga att byta jobb om möjligheten till distansarbete minskade.** Därför måste distansarbete värnas även i framtida förändringar på arbetsmarknaden. -
Stöd chefer i det hybrida arbetslivet
Ledarskap i det nya arbetslivet medför utmaningar, såsom att skapa en gemensam arbetskultur och en god arbetsmiljö. Ökat stöd behövs för att chefer ska kunna hantera och utveckla sitt ledarskap när medarbetare arbetar på distans. -
Satsa på chefers arbetsmiljö
Hög arbetsbelastning är en av de största utmaningarna för chefer. Trots att många ser arbetsmängd och övertid som något naturligt, behövs en dialog för att undvika negativa hälsoeffekter. En långsiktigt hållbar arbetsmiljö för chefer skapar bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö inom hela organisationen.
*) Fakta om enkätundersökningen: Rapporten bygger på svar från 628 medlemmar i Akavia som är chefer anställda inom staten. Enkäten genomfördes av Saco-S och riktades till personer som enligt den partsgemensamma statistiken (BESTA) inom statlig sektor har chefsbefattningar på olika nivåer. Undersökningen gjordes den 3 - 21 april samt 4 - 22 september 2023. Medianålder på de svarande var 48 år.
**) Akavias medlemspanel 2022