Företag ser inte chefer som arbetstagare
I Arbetsmiljöverkets rapport framgår det tydligt att chefer ofta inte inkluderas i det systematiska arbetsmiljöarbetet utan hanteras individuellt genom samtal med chefer högre upp inom organisationen. Många företag ser inte chefer som arbetstagare som ska ingå i det ordinarie arbetsmiljöarbetet utan snarare som utövare av detta. Detta kan få långtgående konsekvenser för såväl företagen som för individen.
Första linjens chefer spelar en avgörande roll inom många företag och det är ofta unga medarbetare som genom dessa roller tar de första stegen i chefskarriären. Arbetsmiljöverkets rapport visar på brister inom de sociala faktorerna och att det finns en risk att en kultur av överbelastning kan etableras. Detta är särskilt allvarligt bland unga chefer som förväntas uthärda svårigheter innan de kan förvänta sig förbättringar. Det kan för den enskilde leda till stress och stressrelaterade symptom som innebär stora risker för hälsan.
Akavia välkomnar Arbetsmiljöverkets rapport och betonar behovet av ett ökat ansvar från företagsledningarnas sida. Akavias egna undersökningar bland chefer visar på liknande problematik, där bland annat en majoritet av cheferna upplever en ohållbar arbetsbelastning och brist på balans mellan arbete och privatliv. Akavia vill därför se:
-
Bättre arbetsmiljö för chefer
Akavias undersökning i mars 2023 visade att två av tre chefer anser att de har alldeles för mycket att göra. En av tre anser att de inte har balans mellan arbete och privatliv. En lika stor andel har symptom av stress så som sömnsvårigheter, hjärtklappning och spänningshuvudvärk, varje vecka. Det är varken hållbart eller rimligt. Chefers arbetsmiljö måste förbättras. -
Locka fler unga till chefsroller
En av fyra unga nyexaminerade akademiker uppgav i Akavias undersökning från 2023 att risk för hög arbetsbelastning är skälet till att de inte vill bli chefer. Det är illavarslande. Vi vet att unga chefer i högre utsträckning tycker att chefsrollen är otydlig, emotionellt krävande och att stödet från organisationen ofta brister. Detta kan leda till negativa effekter på hälsan, möjlighet att utveckla ett gott ledarskap och viljan att stanna kvar i chefskap. Arbetsgivare har ett stort ansvar för att tillvarata det intresset och skapa säkra och inspirerande miljöer för dem. -
Chefer ska behandlas som andra medarbetare
Arbetsmiljöverkets rapporter visar på allvarliga brister. Chefer måste, när det gäller arbetsmiljö, systematiskt arbeta förebyggande och riskbedömningar bör hanteras på precis samma sätt som övriga medarbetares.