Ny undersökning om kompetensutveckling för chefer
Det nya omställningsstudiestödet ger chefer en chans att skaffa sig en bättre position och öka sin konkurrenskraft för att ta nästa steg i karriären. Det kan innebära ledarskapsutbildning eller att fylla på kompetens inom ett område som inte har direkt med det nuvarande jobbet att göra, till exempel lära sig mer om en ny bransch som man vill in i eller studera något som gör att det går att växla om till annat arbete.
Birgitta Rydell, chefsexpert på Akavia hoppas att förbundets chefsmedlemmar drar nytta av det nya omställningsstudiestödet. En tidigare panelundersökning visar nämligen att intresset för vidareutbildning är stort inom gruppen.
– 41 procent vill kompensutveckla sig genom studier de närmaste tre åren. Det tyder på en stark vilja och ambition att fortsätta utveckla sig på jobbet, säger Birgitta Rydell, chefsexpert på Akavia.
Akavias undersökning visar även att ledarskap är det ämne som lockar flest chefer som vill kompetensutveckla sig. IT och AI kommer kort efter. Hälften uppger att de vill utbilda sig inom det området.
– För chefer handlar det inte bara om att lära sig mer om att använda olika digitala verktyg, utan att skaffa sig teknologisk kompetens, alltså att få större kunskap om hur digitala funktioner och AI kan användas i den verksamhet man ansvarar för.
Enligt undersökningen har två tredjedelar av cheferna kompetensutvecklat sig under det senaste året. Det vanligaste är att ha lärt sig nya saker på jobbet och/eller fått ta del av interna utbildningar hos arbetsgivaren. Det är vanligare bland chefsmedlemmar än andra hos medlemsgrupper att ha kompetensutvecklat sig genom utbildningar hos privat utbildningsanordnare, deltagit i nätverk, haft en mentor eller själv varit mentor.
De flesta chefer får utbildning och stöd för sin chefsroll. En tidigare undersökning bland Akavias chefsmedlemmar visade att, 80 procent har gått någon utbildning i ledarskap. Samtidigt visade samma undersökning att nästan en femtedel (18 procent) inte hade utbildat sig i ledarskap och bland dem var det närmare hälften som uppgav att arbetsgivaren inte hade erbjudit någon sådan utbildning.