Gå till Innehållet

Synen på distansarbete är under förändring

Akavia har följt medlemmarnas distansarbete sedan pandemin. Utifrån forskning och medlemspaneler från hösten 2023 och 2024 är distansarbetet här för att stanna, men dess omfattning och utformning prövas.

Många chefer arbetar på distans och uppskattar flexibilitet

4 av 10 chefer arbetar två till tre dagar per vecka på distans. Det innebär att de arbetar i lite mindre omfattning på distans än andra medlemmar. Skillnaden tycks dock vara marginell, men indikerar att möjligheten till distansarbete även är uppskattat av chefer. Undersökningen visar också att så många som 8 av 10 chefer helt eller delvis kan bestämma när de ska arbeta på kontoret.

Möjligheten till distansarbete betyder mycket. Hälften av Akavias chefsmedlemmar uppger att de skulle överväga att byta arbetsgivare om möjligheten till distansarbete minskade. 7 av 10 uppger att det är mycket eller ganska troligt att de skulle avstå från att söka ett arbete där det inte finns möjlighet till distansarbete.

Arbetsgivare vill att anställda ska arbeta mer på kontoret än vad de gör i dag

I undersökningen uppger nästan hälften, 46 procent, av medlemmarna att deras intryck är att arbetsgivaren vill att de ska arbeta mer på kontoret än vad de gör i dag. Andelen har nästan fördubblats sedan slutet av 2023 då endast 24 procent uppgav samma sak. Andelen chefer som uppger att de märker av denna förändring är något färre, om än fler än förra året.

Många fördelar med distansarbete

På samhällsnivå har möjligheten till distansarbete skapat en bredare rekryteringsbas och gör att fler personer kan hitta jobb som passar deras kompetens, oavsett geografisk placering. Forskning visar att medarbetare som arbetar delvis på distans är de som är mest nöjda. Akavia kan också i medlemsdata visa att de som har möjlighet till flexibilitet är sjukskrivna i mindre omfattning.

Möjlighet till distansarbete har fördelar för både arbetsgivare och anställda. Det går inte att av forskning och andra studier dra slutsatsen att distansarbete skulle sänka produktiviteten, snarare kan möjligheten ha en positiv effekt på produktiviteten. För att attrahera och behålla kompetens har flexibilitet stor betydelse för företag och andra organisationer. De som inte erbjuder möjligheter riskerar att få stora utmaningar. Birgitta Rydell sakkunnig, Akavia.

Förändringar behövs

Genom tidigare undersökningar från Akavias chefsmedlemmar är det tydligt att frågan om att leda medarbetare som delvis arbetar på distans av många ses som en utmaning. Ledarskap är en kompetens som ständigt behöver utvecklas för att möta nya utmaningar.

Därför tycker Akavia att:

  • Möjligheten till distansarbete bör ses som en win-win-lösning för arbetsgivare och arbetstagare. Distansarbete bör inte betraktas som en förhandlingsfråga eller en förmån likt friskvårdsbidrag.
  • Det är viktigt att arbeta fram en policy och riktlinjer för distansarbete. De tydliggör vad som gäller på arbetsplatsen samt vilka typer av uppgifter som bör utföras på kontoret och vilka förväntningar som finns tillgänglighet vid distansarbete.
  • Möjlighet till distansarbete är en stor förändring i arbetslivet och ställer delvis nya krav och förväntningar på ledarskapet. Därför är det nödvändigt för alla arbetsgivare att satsa på utbildning för både chefer och medarbetare.

Resultat från medlemspanelen

Mer för dig som chef

5 tips om att leda på distans

Den nya situationen med distansarbete ställer nya krav på ledarskapet. Det kan vara svårt för dig som ledare att skapa samma teamkänsla och att ge samma stöd till alla.

10 steg till bättre möten

Hur kan du skapa bättre möten med medarbetare, kollegor och samarbetspartners? Utveckla din förmåga att hålla i möten som chef med 10 steg till en bättre mötesteknik.