Det hybrida arbetslivet tar form
Pandemin innebar för många akademiker ett helt nytt arbetsliv. Det fanns visserligen distansarbete redan tidigare, många kunde då och då arbeta hemifrån någon eller några dagar och kombinera med vab eller ta hem en arbetsuppgift som krävde särskild koncentration. Men när covid-19 slog till i mars 2020 och arbetstagare på kontor över hela världen packade ner sin laptop för en kommande daglig tillvaro vid köks- eller skrivbord därhemma, var det något helt unikt som kommer att prägla arbetslivet framöver.
Av Akavias medlemmar var det 70 procent som under de två pandemiåren helt eller delvis arbetade hemifrån utan att ha gjort det tidigare. Ytterligare 15 procent arbetade hemifrån och hade gjort så även tidigare. En stor majoritet uppger att de även i fortsättningen delvis kommer att arbeta på distans. Det hybrida arbetslivet växer alltså fram.
Det finns flera aspekter på vad detta kommer att innebära för arbetslivet. Vi vet att många ser fördelar med en ökad flexibilitet. Genom att slippa pendla varje dag sparar man tid, livspusslet - särskilt för barnfamiljer - blir lättare att få ihop och många upplever att de arbetar mer effektivt och helt enkelt får mer gjort när de får välja varifrån de arbetar.
Samtidigt finns påtagliga risker för arbetsmiljö och hälsa. Den fysiska arbetsmiljön kan bli sämre vid köksbordet och i soffan, gränsen mellan arbete och fritid kanske luckras upp och isolering kan drabba människor som har ett begränsat socialt umgänge utanför arbetet.
Även om mycket tyder på effektivitet och produktivitet åtminstone inte har minskat under pandemin lyfter många upp risken för att kreativitet och utvecklingskraft försämras när medarbetarna träffas mer sällan och de spontana mötena blir färre.